Tuesday, 13 October 2015

The Nationalist Movement in Indo-China

Q.1. Indo-China comprises
(a)  India and China                                        (b)  North and South Vietnam and China
(c)  India, China and Vietnam                   (d) The modern countries of Vietnam, Laos and Cambodia
Q.2. When   did   the   French   arrive   in Vietnam?
(a)  1857                        (b) 1856 (c)  1858                        (d) 1859
Q.3. When and how French Indo-China was formed?
(a)  French  Indo-China  was  formed  in 1880, after the French defeated China
(b)  Conquest  of  Tonkin  and Anaam  in 1887, led to the formation of French Indochina
(c) Conquest of Laos, Cambodia and Vietnam led to the formation of French Indochina
(d)  All the above
Q.4. The French increased cultivation of rice in and its export from Vietnam by
 (a)  Building a vast system of irrigation works, canals and earth works
(b) Increasing the area under rice cultivation
(c)  Using forced labour for construction                                (d)  All the above
Q.5. Construction   of   trans-Indo-China network linked Vietnam to
(a)  China and Siam
(b) Northern and Southern parts of Vietnam  finally  linked  to Yunan  in China by 1910
(c)  To  Siam  (Thailand  now)  via  the Cambodian capital of Pnom Penh
(d)  Both (b) and (c)
Q.6. The  barriers  to  economic  progress  in Vietnam, according to Paul Bernard, the French writer, were :
(a)  Lack of industrialisation
(b) High population, low agricultural productivity and  extensive indebtedness among peasants
(c)  Lack  of  reforms  in  the  agricultural field
(d)  Landlordism in the rural areas
Q.7. When  did  the  war  between  Vietnam and the US officially end?
(a)  In 1972 after the signing of a peace treaty
(b) In January 1974, in Paris, a peace settlement was signed
(c)  In Saigon on 30 April, 1975                                 (d)  In 1970 at Saigon
Q.8. The French tried to stem the invasion of rats in Hanoi by :
(a)  Offering a price for every rat caught by the Vietnamese
(b)  By plugging the sewers
(c)  By starting a rat hunt in 1902, hiring Vietnamese workers and paying them for each rat caught
(d)  By poisoning the rats
Q.9. Vietnam's  religious  beliefs  were  a mixture of :
(a) Local practices, worship of the supernatural            (b)  Buddhism and Confucianism
(c) Buddhism, Confucianism, and local practices with reverence shown to the supernatural
(d)  All the above
Q.10. Who founded the Hoa Hao movement, when and where?
(a)  It was founded by Hoa Hao in 1940 in Saigon
(b)  Founded by Huynh Phu So in 1939 in Hanoi
(c)  Founded by Huynh Phu So, in 1939, in the fertile Mekong delta area
(d)  Founded  by  Mad  Monze,  1939,  in Hanoi
Q.11. What  did  the  Vietnamese  learn  from the 'Rat Hunt'?
(a)  How to make profit from a difficult situation in many ways
(b)  How collective bargaining can be a success against a colonial power
(c) How even the weak could defeat a colonial power by their resistance
(d)  All the above
Q.12. French  idea  of  "civilising  mission"  in Vietnam meant :
(a) Civilising  the  natives  through economic progress
(b) Civilising the natives by destroying local cultures, religions and traditions
(c) Civilising  the  natives  through education and introducing modern ideas even if it destroyed their culture, religions and traditions                                                              (d)  All the above
Q.13. The school textbooks introduced by the French :
(a) Represented the Vietnamese as primitive,  backward  people,  capable of manual labour only
(b)  Painted them as people unable to rule themselves, only skilled copyists, not creative
(c)  Glorified the French and justified the colonial rule                (d)  All the above
Q.14. The rebellion and the expulsion of the girl from Saigon Native Girls School led to :
(a)  Principal's expulsion from school
(b) More open protest from angry students
(c)  Government had to force the school to take back the expelled students
(d)  Both (b) and (c)
Q.15. Under  whose  influence  did  Phan  Boi Chau write "The History of the Loss of Vietnam"?
(a) Phan Chu Trinh - a Vietnamese nationalist
(b) Sun   Yat   Sen   -   a   Chinese revolutionary
(c)  Ho   Chi   Minh   -   a   Vietnamese  Communist
(d)  Liang Qichao, a Chinese reformer
Q.16. Name the nationalist who differed from the views of Phan Boi Chau. Why ?
(a)  Sun Yat Sen - he wanted a republic in Vietnam
(b)  Ho  Chi  Minh   -   He wanted   a Communist Government
(c)  Phan Chu Trinh - He was hostile to monarchy, wanted a democratic republic in Vietnam
(d)  Liang Qichao - He wanted to abolish monarchy
Q.17. Who started the 'Go East Movement' and when?
(a)  300 Vietnamese students in 1907-08 in Japan  (b)  The Nguyen dynasty in 1907
(c)  Phan Chu Trinh in 1908                                   (d)  All the above
Q.18. The primary objective of the 'Go East Movement' was :
(a)  To acquire modern education in Japan
(b)  To   drive   out   the   French   from Vietnam,   overthrow   the   puppet emperor and re-establish the dynasty
(c)  To establish a republic in Vietnam
(d)  All the above
Q.19. The Vietnamese  nationalists  looked  to Japan for help because :
(a) Japan had modernised itself and resisted colonisation by the West
(b)  They had defeated mighty Russia in 1907
(c)  They wanted arms from them                          (d)  All the above
Q.20. Which event in China in 1911 inspired the nationalists in Vietnam?
(a) China overthrew the established monarchy
(b)  Sun Yat  Sen  set  up  a  Republic  in China
(c) Chinese monarchy defeated the western countries
(d)  Both (a) and (b)
Q.21. After the fall of Chinese monarchy in 1911, the nature of anti-French Independence Movement in Vietnam changed to :
(a)  Total Independence in Vietnam with no French presence
(b)  Setting up a Republic like China in Vietnam
(c) Establishing a democratic republic and not a constitutional monarchy in Vietnam
(d) Establishing    a    constitutional monarchy in Vietnam

Q.22. The Great Depression of 1929-33 had a great impact on Vietnam because :
(a)  The prices of rubber and rice fell
(b) It  led  to  rising  rural  debts, unemployment and rural uprising in provinces of Ng He An and Ha Tinh
(c) The French crushed three uprisings ruthlessly
(d)  All the above
Q.23. The leader who bought together all the competing Vietnamese nationalist groups in 1930 was :-
(a)  The Nguyen king       (b)  Bao Dai         (c)  Ngo Dinh Diem           (d)  Ho Chi Minh
Q.24. Who     overthrew     the     Bao     Dai government in the South Vietnam?
(a)  The National Liberation Front                            (b)  The French themselves
(c)  Ho Chi Minh's forces
(d)  A coup led by Ngo Dinh Diem of the united opposition parties called the National Liberation Front
Q.25. The  League  for  the  Independence  of   Vietnam was formed :
(a)  To overthrow the French           (b)  To overthrow the Japanese who had occupied Vietnam in 1940
(c)  To overthrow both the French and the  Japanese              (d)  All the above
Q.26. How   and   under   whom   was   the Democratic Republic of Vietnam formed?
(a)  The Vietnamese under Ho Chi Minh defeated the French
(b)  The Japanese were defeated by forces under Ho Chi Minh
(c)  The Japanese were defeated at Hanoi in September 1945 and Ho Chi Minh became the Chairman of the Republic
(d) The Vietminh fought the Japanese occupation,  recaptured  Hanoi  in 1945, and a Democratic Republic was formed under Ho Chi Minh
Q.27. The  two  difficulties  faced  by  the  new Republic of Vietnam were :
(a)  The French set up a puppet, Bao Dai, as emperor to regain their control of Vietnam
(b)  The Vietminh were forced to retreat to the hills
(c)  The republic had to fight the French for 8 years                     (d)  Both (b) and (c)
Ans. (d)
Q.28. When  and  where  were  the  French defeated?
(a) In May 1952, the French were defeated at Dien Bien Phu
(b) In January 1954, the French were defeated at Hanoi
(c) On 7 May 1954, the Vietminh annihilated the French at Bien Dien Phu
(d)  In 1953 at North Eastern valley
Ans. (c)
Q.29. The peace negotiations at Geneva after the French defeat at Dien Bien Phu led to :
(a)  Partition of Vietnam into North and South Vietnam
(b)  Ho  Chi  Minh  and  the  Communists took power in the North
(c)  The Bao Dai's puppet regime was set up in the South                   (d)  All the above
Q.30. The  US  joined  the  war  in  Vietnam because they were afraid of :
(a) The alliance of the Ho Chi Minh government of the North with the NLF of the South for the unification of Vietnam
(b)  Growing  communist  power  in  the Vietnam
(c)  The defeat of France and overthrow of Bao Dai
(d)  Both (b) and (c)
Q.31. Dien Bien Phu became a very important symbol of struggle for the Vietnamese, because :
(a) It strengthened the Vietminh's conviction  in  their  capacity  to  fight the powerful imperial forces
(b) They learnt the importance of determination and proper strategy
(c)  The stories of the battle were retold and  inspired  the  people  in  villages and cities
(d)  All the above
Q.32. A napalm is :
(a) A chemical bomb which destroys millions
(b) An organic compound, used to thicken gasoline, burns slowly and sticks to human body and continues to burn
(c)  A phosphorous bomb
(d) An atomic bomb but with greater power to kill
Q.33. The  reaction  within  the  USA  was critical of the Vietnam war, because
(a) They  had  the  elite  escaping compulsory service and minorities and children of working class forced to do so
(b)  They  thought  the  US  involvement was indefensible and were against compulsory service in the armed forces.
(c)  Both (a) and (b)
(d) They were against the use of chemical weapons   against   the Vietnamese
Q.34. What do the letters of Colonel Do Sam of  the  North Vietnamese  artillery  tell you?
(a) How nationalism mingles personal love with love for the country and the desire for freedom
(b) How to fight a mighty nation and defeat it
(c)  Both (a) and (b)
(d) How sacrifice is necessary for happiness
Q.35. As peace talks began in the 1970s, the women were now represented as
(a)  Warriors and workers
(b)  Only as workers
(c) As    workers    in    agricultural cooperatives, factories and production units and not as warriors
(d)  All the above
Q.36. How were women shown in magazines and journals in the 1960s?
(a)  As housewives who looked after the home while the men fought
(b)  As brave dedicated, fighters, shooting down planes
(c)  As selfless workers with rifle in one hand and a hammer in the other
(d)  Both (b) and (c)
Q.37. The Trung  sisters  were  idealised  and glorified because :
(a)  They represented the indomitable will and intense   patriotism   of   the Vietnamese
(b) They preferred to commit suicide, instead of surrendering to the Chinese when defeated
(c)  Phan Boi Chau wrote about them in his play
(d)  They  gathered  over  30,000  soldiers and fought the Chinese for two years
Q.38. How did the image of a New Woman emerge?
(a) The growth of the nationalist movement led to the change in the status of women
(b) Writers and political thinkers began idealising women who rebelled against social norms
(c) Nhat Linh's famous novel (1930) showed a woman leaving her forced marriage, marrying a nationalist, someone of her choice
(d)  All the above
Q.39. The scholar, Noam Chomsky, called the Vietnam war : -
(a)  'A disastrous war for the US'
(b) The greatest threat to peace, to national self-determination, and to international cooperation
(c)  'A war worse than the Second World War'
(d)  'A failure of US to curb communism in Vietnam'
Q.40. Vietnamese     women     helped     the resistance movement in Vietnam by
(a)  Nursing  the  wounded,  constructing underground rooms and tunnels and fighting the enemy
(b) They built six airstrips, neutralised tens of thousands of bombs, transported thousands of kilograms of cargo, weapons, food, and shot down 15 planes
(c)  Kept open 2,195 km of strategic roads and guarded 2,500 key points
(d)  All the above
Q.41. The     USA     underestimated     the Vietnamese because they failed to understand
(a) The power of nationalism to move people to action, to sacrifice their home and family,
to live under horrific conditions
(b)  The power of a small country to fight the most technologically advanced
country in the world
(c)  The desire to fight for independence
(d)  All the above

1.(d), 2.(c), 3.(b), 4.(d), 5.(d), 6.(b), 7.(c), 8.(c), 9.(c), 10.(c), 11.(d), 12.(c), 13.(d), 14.(d), 15.(d), 16.(b), 17.(a), 18.(b), 19.(d), 20.(d), 21.(c), 22. (d), 23.(d), 24.(d), 25.(b), 26.(d), 27.(d), 28.(c), 29.(d)
30.(d), 31.(d), 32.(b), 33.(c), 34.(c), 35.(c), 36.(d), 37.(a), 38.(d), 39.(b), 40.(d), 41.(b)

No comments:

Post a Comment