Friday, 23 October 2015

Outcomes of Democracy

Q.1. Studies    on    political    and    social inequalities in democracy show that :
(a)  democracy   and   development   go  together
(b)  inequalities exist in democracies
(c)  inequalities  do  not  exist  under dictatorship
(d)  dictatorship is better than democracy
Q.2. Why is there a delay in decision-making and implementation in a democracy?
(a)  The  government  is  afraid  of  taking decisions
(b)  The government is hesitant in taking decisions
(c)  Democracy  is  based  on  the  idea  of deliberation and negotiation
(d)  A  democratic  government  is  not interested in taking quick decisions
Q.3. Democracy   is   a   better   form   of government because it ....
(a)  promotes equality among citizens
(b)  enhances the dignity of the individual
(c)  provides a method to resolve conflicts
(d)  all the above
Q.4. Which  of  the  following  statements  is/ are correct?
(a) Most of the democracies have constitutions, they hold elections, have parties and
they guarantee rights to citizens
(b)  Democracies are very much different from each other in terms of their social,
economic  and cultural achievements
(c)  All democracies are similar as far as social, economic   and   cultural
conditions are concerned
(d)  Both (a) and (b)
Q.5. Which  regime  usually  develops  a procedure to conduct social competition and reduce the possibility of social tension?
(a)  Democratic regime                               (b)  Dictatorial regime
(c)  Non-democratic regime                     (d)  None of these
Q.6. Choose the correct statement.
(a) Democracies    can    fully    and permanently resolve conflicts among different groups
(b) Dictatorships   can   fully   and permanently resolve conflicts among different groups
(c)  No regime can fully and permanently resolve conflicts among different groups
(d)  None of these
Q.7. Which  factor is  often  missing  from  a non-democratic government?
(a)  Efficiency          (b)  Effectiveness       (c)  Transparency     (d)  None of these
Q.8. Decisions  taken  by  which  type  of government are likely to be
more acceptable to the people and more effective?
(a)  Democratic government                                (b)  Non-democratic government
(c)  Military dictatorship                                      (d)  Theocracy
Q.9. Why is the cost of time that democracy pays for arriving at a decision worthwhile?
(a)  Decisions  are  taken  following  due procedures    
(b) Decisions are always in favour of people
(c) Decisions are more likely to be acceptable to the people and more effective
(d)  None of these
Ans. (c)
Q.10. On which of the following practices and institutions can the accountability of
government and involvement of people in decision-making process in a democracy be measured?
1 - regular, free and fair elections
2 - public debate on major policies and legislations
3  -  citizens'  right  to  information  about government and its functioning
(a)  1 and 2              (b)  2 and 3
(c)  1 and 3              (d)  1, 2 and 3
Q.11. There  is  one  respect  in  which  a democratic government is certainly better than its alternatives. What is it?
(a)  Efficiency    (b) Decision-making       (c)  Legitimacy   (d) None of these
Q.12. Which  among  the  following  has  a higher rate of economic growth and development?
(a)  Democracies                                     (b)  Dictatorships
(c)  All non-democratic regimes              (d)  Monarchies
Q.13. Which  of  the  following  statements  is correct regarding the distribution of
economic benefits in democracies?
(a)  Incomes of both the rich and the poor have been increasing
(b)  Incomes of both the rich and the poor have been declining
(c)  Incomes   of   the   rich   have   been  increasing and those of the poor have been declining
(d)  None of the above
Q.14. In which of these countries half of the population lives in poverty?
(a)  India                   (b)  Sri Lanka              (c)  Bangladesh        (d)  Pakistan
Q.15. Which   regime   is   best   suited   to accommodate social diversity?
(a)  A democratic regime (b)  A non-democratic regime (c)  Only a dictatorial regime (d)  None of these
Q.16. Which regimes often turn a blind eye to or suppress internal social differences?
(a)  Democratic regimes   (b)  Non-democratic regimes     (c)  Monarchy     (d)  Oligarchy
Q.17. Which among the following countries is a perfect example of accommodation of social diversity?
(a)  Sri Lanka           (b)  Belgium                (c)  Saudi Arabia     (d)  Pakistan
Q.18. Democracy  stands  much  superior  to any other form of government in promoting
(a)  economic growth                                     (b)  dignity and freedom of the individual
(c)  economic equality                                 (d)  None of these
Q.19. Which of these values have the moral and legal sanctions in a democracy?
(a)  Gender equality      (b)  Caste-based equality (c)  Economic equality (d)  Both (a) and (b)
Q.20. In the context of democracies, which of the following  ideas  is correct?
Democracies have successfully
(a)  eliminated conflicts among people                
(b) eliminated economic inequalities among people
(c) eliminated differences of opinion about how marginalised sections are to be treated
(d) rejected  the  idea  of  political inequality

1.(b), 2.(c), 3.(d), 4.(d), 5.(a) 6.(c), 7.(c), 8.(a), 9.(c), 10.(d), 11.(c), 12.(b), 13.(c), 14.(c), 15.(a), 16.(b), 17.(b), 18.(b), 19.(d), 20.(d)

No comments:

Post a Comment