Thursday, 15 October 2015

Novels, Society and History

Q.1. The first novel in English was :
(a)  Samuel Richardson's Pamela                       (b) Walter Scott's Rob Roy
(c)  Henry Fielding's Tom Jones                         (d) Charles Dickens's Pickwick Papers
Q.2. Why could the authors in the 18th century experiment with different literary styles?
(a)  Growth of readership expanded the market for books, and the earnings of the authors increased
(b)  Writers became free from financial dependence on and the patronage of the aristocrats
(c)  More and more rich people helped authors to write novel               (d)  Both (a) and (b)
Q.3. A serialised novel is :
(a)  Published in a number of volumes              (b) A novel published in a magazine
(c)  A format in which the story is published in instalments, each part in a new issue of a journal
(d)  A cheap, illustrated novel
Q.4. The reasons for the novel's popularity was/were that :
(a)  The worlds created by them seemed real, absorbing and credible
(b)  They allowed the pleasure of reading them in private, as well as publicly discussing them with friends and relatives
(c)  They were cheap and easily available                          (d)  both (a) and (b)
Q.5. An 'Epistolary' novel is :
(a)  A story written in the serial form                               (b)  A novel based on true historical events
(c)  A story written in the form of a series of letters        (d)  A story based on the adventures of the hero
Q.6. The novel is considered a modern form of literature because :
(a)  A mechanical invention, the printing press, gave birth to the novel, the printed book made it popular
(b)  It was popular in cities only which flourished in modern times
(c)  It became really popular from the 18th century, though first published in the 17th century
(d)  Improved communications made the novel a new form of literature
Q.7. The serialised stories of the 19th century (1836 onwards) are compared to television soaps. Why?
(a)  Like viewers of television soaps, serialisation allowed readers to relish the suspense
(b)  They could discuss the characters of the novel as viewers of TV soaps today
(c)  Readers could live for weeks with their stories as viewers do today
(d)  All the above
Q.8. New readership for the novel in the 18th century consisted of :
(a)  The gentlemanly classes in England and France
(b)  Lower middle-class people such as shopkeepers and clerks
(c)  The traditional aristocratic and gentlemanly classes in England and France along with new groups of lower middle-class people - clerks and shopkeepers                        (d)  Women and children
Q.9. What actions of the hero of Daniel Defoe's Robinson Crusoe make us see him as a typical coloniser?
(a)  The hero, Robinson Crusoe, is an adventurer and slave trader
(b)  He treats coloured people as inferior creatures, even when ship wrecked on an island
(c)  He rescues a native, makes him his slave, arrogantly calls him Friday, thinks the latter belongs to an inferior community                                                                  (d)  All the above
Q.10. The involvement of women in the writing of the novels led to :
(a)  popularity of the novel among its readers
(b)  novels exploring the world of women, their emotions and identities, their experiences and problems
(c)  the theme of the novels chosen was domestic about which the women were allowed to speak with authority
(d)  both (b) and (c)
Q.11. Give the pen-name and real name of the writer of the following lines and explain their significance.
"Fiction is a department of literature in which women can alter their kind, fully equal men .... No educational restrictions can shut women from the materials of fiction, and there is no species of art that is so free from rigid requirements."
(a)  Sarah Chauncey Woolsey - pen-name Susan Coolidge - claimed women could write as well as men.
(b)  George  Eliot,  real  name  Mary Ann  Evans,  believed  that  novels  gave  women  special opportunity to express themselves and every woman could write novels.
(c)  George Eliot, real name Mary Ann Evans, believed women were better novelists than men. (d)  None of the above
Q.12. The first novel to be serialised in English was :
(a)  Charles Dickens' Pickwick Papers in 1836     (b) Henry Fielding's Tom Jones
(c)  Walter Scott's Ivanhoe                                      (d) Samuel Richardson's Pamela
Q.13. In his novel Mayor of Casterbridge, Thomas Hardy mourns :
(a)  The loss of traditional rural communities, loss of a more personalised world
(b)  The growing influence of the new order, running a business on efficient managerial lines
(c)  The old rural culture with its independent farmers dying out
(d)  Both (a) and (c)
Q.14. Identify the writer and state in which book the quotation given was written, "It is a truth universally acknowledged that a single man in possession of a good fortune, must be in want of a wife."
(a)  George Eliot - Silly Novel by Lady Novelists   (b) Charlotte Bronte in Jane Eyre
(c)  Jane Austen in Pride and Prejudice                  (d) Emile Zola in Wuthering Heights
Q.15. The novels of Jane Austen portray the world of :
(a)  women in urban England in the early 19th century
(b)  women  in  genteel  rural  society  in  the  early  19th  century Britain
(c)  both (a) and (b)
(d)  women in urban England in the early 20th century
Q.16. Name two novels, written for boys, which became a great hit in the late 19th century.
(a)  Treasure Island by R.L Stevenson, 1883    (b) What Katy Did by Susan Coolidge, 1872
(c)  Jungle Book by Rudyard Kipling, 1894     (d) Both (a) and (c)
Q.17. Which of the following statements is not true about the themes of novels for young boys?
(a)  Novels  for  young  boys  portrayed  rash,  foolhardy  young  men,  who  sought  aimless adventure
(b)  The novels portrayed men who were powerful, assertive, independent and daring
(c)  The novels were full of adventure set in places remote from Europe
(d)  The heroic coloniser confronted 'natives', adapted to native life as well as changed and developed them
Q.18. "People think you a good woman, but you are bad - you are deceitful. I will never call you aunt as long as I live." From which novel are the above lines taken and why are they significant?
(a)  Jane Austen's Pride and Prejudice. They depict rebellion, not heard of by women at this time
(b)  George Eliot's Mill on the Floss - important as it dignifies rebellion, independence and assertiveness
(c)  Helen Hunt's Ramona - rebellion of an adolescent girl
(d)  Charlotte Bronte's Jane Eyre, shows protest against hypocrisy of elders with startling bluntness, breaking the established norms of society
Q.19. Ramona and What Katy Did were :
(a)  adventure stories about experiences of young boys
(b)  love stories written for adolescent girls by American women writers
(c)  novels about heroic deeds of colonisers in strange lands
(d)  none of the above
Q.20. Who was the first novelist to portray the darker side of colonial occupation?
(a)  Rudyard Kipling                                           (b) Daniel Defoe
(c)  Joseph Conrad (1857-1924)                        (d) G.A. Henry
Q.21. The earliest example of a story in prose in Indian literature is :
(a)  Kadambari in Sanskrit in the 7th century by Banbhatt
(b)  The Panchtantra in Sanskrit (c)  Dastan - in Persian and Urdu (d)  Meghdoot by Kalidasa

Q.22. Name the earliest novel in Marathi and describe its theme.
(a)  Manjughosha by Naro Sadashiv, the theme is full of amazing events
(b)  Yamuna Paryatan by Baba Padmanji, the theme is plight of widows
(c)  Muktamala by Moreshwar Halbe, the theme is an imaginary 'romance' with a moral purpose
(d)  Mochongadh by R.B. Gunjikar
Q.23. The  similarity  between  Chandu  Menon  of  Kerala  and  Kandukuri  Viresalingam  of
Andhra Pradesh is that :
(a)  they both wrote their first novels in their own mother tongue
(b)  they were both sub-judges in their own states
(c)  they both first attempted to translate English novels into their mother tongues
(d)  none of the above
Q.24. Two important characteristics of the early Hindi novels were :
(a)  attempt to bridge the gulf between the traditional values and modernity
(b)  to popularise Hindi language by writing fantasies and romances
(c)  to teach people to live with honour and dignity and enjoy the pleasures of reading
(d)  moralising emphasised traditional values and fantasy combined with simple entertainment
Q.25. Who said this and why?
"Because of our attitude to marriage and for several other reasons one finds in the Hindus neither interesting views nor virtues. If we write about things that we experience daily there would be nothing enthralling about them, so that if we set out to write an entertaining book we are forced to take up with the marvellous."
(a)  Chandu Menon, defending his first novel Indulekha
(b)  Marathi  novelist,  Naro  Sadashiv,  in  defence  of  his  novel,  Manjughosha  filled  with amazing events
(c)  Devaki Nandan Khatri, in defence of his romance Chandrakanta, full of fantasy
(d)  Srinivas Das, defending his first novel Pariksha-Guru
Q.26. Which of the following is not a correct statement about Hindi novels novelists?
(a)  Pariksha Guru, published in 1882, written by Srinivas of Delhi is the first proper modern novel in Hindi
(b)  Chandrakanta, written by Devaki Nandan Khatri, contributed immensely in popularising Hindi language
(c)  Bharatendu Harishchandra had many novels translated and adapted from English into Hindi
(d)  Early Hindi novels were a serious reflection on the lives of ordinary people and social issues
Q.27. Who wrote Sevasadan and when?
(a)  Bankim Chandra in 1865                             (b) Sarat Chandra in 1888
(c)  Premchand in 1916                                       (d) Bharatendu Harishchandra in 1882
Q.28. Which of the following statements is false about Chandu Menon and Viresalingam?
(a)  Chandu Menon tried to translate an English novel called Henrieta Temple by Benjamin
Disraeli in Malayalam
(b)  Inspite of all obstacles they completed their translations
(c)  Viresalingam attempted to translate Oliver Goldsmith's Vicar of Wakefield into Telugu
(d)  Both the writers gave up their attempts mid-way
Q.29. Which of the following books is not written in Hindi?
(a)  Pariksha Guru (published in 1882)             (b) Indirabai (published in 1899)
(c)  Chandralekha                                                (d) Sevasadan (published in 1916)
Q.30. The novels, Phulmoni and Karuna are :
(a)  Bengali novels translated into Assamese by missionaries (b)  Two Assamese journals published by students in 1888 (c)  Original novels written in Bengali
(d)  A historical novel in Bengali by Rajanikanta Bardoloi
Q.31. Hindi novel achieved excellence with the writings of Premchand because :
(a)  he could tell a story (Kissa-goi) in a masterly manner
(b)  he wrote about issues which pleased the colonial rulers as well as the rich
(c)  he lifted the Hindi novel from the realm of fantasy, moralising and simple entertainment to a serious reflection on social issues and lives of ordinary people
(d)  he drew characters from all strata of society
Q.32. Jonaki was :
(a)  An Assamiya journal that promoted nationalism
(b)  A journal published in 1888 by Assamese students in Kolkata, who formed the Assamiya
Bhasar Unnatisadhan
(c)  A Bengali journal published in 1888 by Bengali students
(d)  A historical novel about invasion of Assam by the Britishers
Q.33. The first major historical novel written in Assamese is :
(a)  Phulmoni by Portuguese missionaries               (b) Karuna by Portuguese missionaries
(c)  Manomati by Rajanikanta Bardoloi in 1900    (d) Durgeshnandini by Bankim Chandra
Q.34. Who wrote Sultana's Dream and what is its theme?
(a)  Rokeya Hossein wrote a fantasy in English, where in a topsy-turvy world women took the place of men
(b)  Chandu Menon, about a modern, western-educated girl
(c)  Hannah Mullens, a Christian missionary, about the plight of women
(d)  Sailabala Ghosh Jaya, about her own life
Q.35. Meyeli is :
(a)  Bankim's Sanskritised prose mixed with a vernacular style
(b)  The new style used by Bengali novel, a colloquial style associated with urban life
(c)  The simple Bengali used by the poor and illiterate
(d)  The language associated with women's speech
Q.36. Who wrote Chaa Maana Atha Guntha and why is it important?
(a)  An anonymous Oriya writer, who wrote the first novel on a rural issue for urban readers
(b)  Fakir Mohan Senapati wrote Oriya novels, dealing for the first time with the question of land and its possession
(c)  A pathbreaking novel, which made the rural issue a part of urban preoccupations
(d)  Both (b) and (c)
Q.37. Who was the most popular historical novelist in Tamil in the 20th century?
(a)  A.R. Venkata Chalapathy
(b)  Viresalingam
(c)  R. Krishnamurthy who wrote under the pen-name "Kalki" (d)  B.V. Karanth
Q.38. The special features of Vaikkom Muhammad Basheer's (1908-96) novels in Malayalam are :
(a)  His choice of themes - poverty, insanity and life in prisons
(b)  Stories of everyday life of Muslim households written with a sense of humour
(c)  based on his own rich personal experience than on books from the past
(d)  all the above
Q.39. The central character of Premchand's Rangbhoomi - Surdas - is significant because :
(a)  He is a blind beggar from an untouchable caste which in itself is very significant (b)  He struggles against forcible takeover of his land for establishing a tobacco factory (c)  He raises doubts about the impact of industrialisation of society
(d)  All the above
Q.40. Why is Premchand's Godan considered his best work?
(a)  It is an epic on Indian peasantry, with the two protagonists, Hori and his wife Dhania retaining their dignity till the end
(b)  It is a moving story of a peasant couple's struggle against those who hold power -
landlords, moneylenders, priests and bureaucrats
(c)  Both (a) and (b)
(d)  It is picture of those who oppress, steal land and make Hori and Dhania landless labourers
Q.41. Who wrote the novel Hard Times?
(a)  Jawaharlal Nehru    (b) Thomas Hardy (c) Jane Austen (d) Charles Dickens
Q.42. Which among the following novels has contributed immensely in popularising the Hindi
Lanugage?
(a)  Godan (b) Chandrakanta (c) Indulekha (d) Sevasadan
Q.43. Which of the following books of Charles Dickens was first serialised in a magazine?
(a)  Hard Times             (b) Oliver Twist            (c) David Copperfield  (d) Pickwick Papers
Q.44. Who was the writer of Indulekha?
(a)  Premchand              (b) Srinivas Das (c) Chandu Menon (d) Raja Ravi Verma
Q.45. Which book by Charles Dickens has the tale of a poor orphan who lived in a world of
petty criminals and beggars? [2010 (T-1)]
(a)  Germinal                 (b) Oliver Twist (c) Hard Times (d) Pickwick Papers
Q.46. Who was the author of the novel Anandmath?                                      
(a)  Rabindranath Tagore                                     (b) Bhudeb Mukhopadhyaya
(c)  Bankim Chandra Chattopadhyaya                (d) Chandu Menon
Q.47. Who among the following is the author of Saraswati Vijayam?                      
(a)  Potheri Kunjambu  (b) Chandu Menon       (c) Premchand       (d) Devaki Nandan Khatri
Q.48. Chandu Menon's characters Indulekha and Madhavan depict :        
(a)  Western sensibilities                                     (b) A mythological age
(c)  How Indian and foreign lifestyles could be brought together in an ideal combination
(d)  The then existing lifestyle among the Nayars of Kerala
Q.49. Who is the pioneer of modren Hindi literature?                                              
(a)  Srinivas Das   (b) Bharatendu Harishchandra      (c)  Pariksha Guru         (d) Devki Nandan Khatri
Q.50. Kabirlarai (poetry contests) was patronised by merchant elite of which of the following
cities?
(a)  Bomaby (b) Calcutta (c) Madras (d) Banaras
Q.51. Munshi Premchand wrote on which of the following themes?            
(a)  Oppression in society                                   (b) Historical
(c)  Religious and mythological                          (d) Detective and mystery
Q.52. The hero of which novel finds himself shipwrecked on an island, rescues a native, makes him a slave and gives him the name Friday?                                          
(a)  Treasure Island                                             (b) Robinson Crusoe
(c)  Mayor of Casterbridge                                       (d)Pride and Prejudice
Q.53. Which of the following was written with adolescent girls in mind?  
(a)  The Jungle Book     (b) Ramona                   (c) Treasure Island       (d) Robinson Crusoe
Q.54. Which of the following is an epistolatory novel in which much of the story is told through an exchange of letters?                                                                                          
(a)  Pickwick Papers     (b) Pamela                    (c) Emma                      (d) Jane Eyre
Q.55. Who among the following was not a women novelist?                                    
(a)  Jane Austen             (b) George Eliot           (c) Thomas Hardy    (d) Charlotte Bronte
Q.56. What was the title of the first modern novel published in Malayalam?
(a)  Muktamala              (b) Indulekha                (c) Chandrakanta         (d) Pariksha Guru
Q.57. Which one of the following novels was not written by Charles Dickens?
(a)  Pickwick Papers     (b) Oliver Twist            (c) Hard Times             (d) Treasure Island
Q.58. Who among the following wrote Jungle Book?                                      
(a)  R. K. Narayan        (b) R. L. Stevenson     (c) Rudyard Kipling     (d) Charles Dickens
Q.59. Who among the following is the author of Pariksha Guru?                            
(a)  Devkinandan Khatri   (b)   Premchand         (c) Srinivas Das            (d) None of these
Q.60. Who wrote Sultana's Dream?                                                                    
(a)  Rokeya Hossein      (b) Premchand              (c) Srinivas Das            (d) None of these
Q.61. Which  Hindi  novel  by  Premchand  tells  the  story  of  Indian  peasantry  through  the characters of Hori and his wife Dhania?                                                            
(a)  Godan                      (b) Gaban                     (c) Sevasadan               (d) Rangbhoomi
Q.62. Which of the following countries was the first where novel took firm root?
(a)  England and France                                      (b) Germany and Japan
(c)  U.S.A and Russia                                          (d) India and China
Q.63. Who among the following published the Tom Jones in six volumes?            
(a)  Richardson           (b) Charls Dikens      (c) Henry Fielding    (d) None of the above
Q.64. In which of the following language was the novel Yamuna Prayatan written?
(a)  Bengali                    (b) Oriya                       (c) Hindi                       (d) Marathi
Q.65. Whose writings in Hindi created a novel reading public?                  
(a)  Premchand                                                     (b) Shrinivas Das
(c)  Devki Nandan Khatri                                   (d) Bhartendu Harishchandra
Q.66. Who wrote Pickwick Papers, the first serialised novel?                        
(a)  Richardsan              (b) Charles Dickens     (c) Henry Fielding    (d) None of the above
Q.67. Who among the following published earliest Marathi Novel 'Yamuna Paryatan'?
(a)  Shrinivas Das          (b) Baba Padmanji       (c) Devkinandan Khatri      (d) Premchand
Q.68. Which novel among the following was not written by Premchand?            
(a)  Godan                      (b) Rangbhoomi           (c) Sewasadan              (d) Pariksha Guru
Q.69. Who among the following is the author of the novel Oliver Twist?              
(a)  R. L. Stevenson      (b) Charles Dickens     (c) Thomas Hardy        (d) Leo Tolstoy
Q.70. Who among the following did not write about colonialism?                
(a)  Daniel Defoe          (b) Joseph Conrad        (c) Rudyard Kipling     (d) None of above
Q.71. Who among the following is the author of the novel Mayor of Casterbridge?
(a)  R. L. Stevenson      (b) Thomas Hardy       (c) Charles Dickens      (d) Leo Tolstoy
Q.72. Who is the author of the novel Jane Eyre published in 1847?                      
(a)  Jane Austen             (b) Emile Zola             (c) Helen Hunt Jackson (d) Charlotte Bronte
Q.73. Who is the author of Telugu novel Rajasekhara Caritamu written in 1878?
(a)  Chandu Menon                                              (b) Kandukuri Viresalingam
(c)  Nare Sadashive Risbud                                 (d) Baba Padmanji
Q.74. Who among the following shows the darker side of colonial occupation?    
(a)  Charles Dickens      (b) Joseph Conrad        (c) Thomas Hardy        (d) Rudyard Kipling
Q.75. Which of the following novel deals with caste oppression?                  
(a)  Sultana's Dream     (b) Godan                     (c) Saraswativijayam    (d) Padmarg
Ans. (c)

1.(c), 2.(d), 3.(c), 4.(d), 5.(c), 6.(a), 7.(d), 8.(c), 9.(d), 10.(d), 11.(b), 12.(a), 13.(d), 14.(c), 15.(b), 16.(d), 17.(a), 18.(d), 19.(b), 20.(c), 21.(a), 22.(b), 23.(c), 24.(d), 25.(b), 26.(d),, 27.(c), 28.(b), 29.(b), 30.(a), 31.(c), 32.(a), 33.(c), 34.(a), 35.(d), 36.(d), 37.(c), 38.(d), 39.(d), 40.(c), 41.(d), 42.(b), 43.(d), 44.(c), 45.(b), 46.(c), 47.(a), 48.(c), 49.(b), 50.(b), 51.(a), 52.(b), 53.(b), 54.(a), 55.(c), 56.(b), 57.(d), 58.(d), 59.(c), 60.(a), 61.(a), 62.(a), 63.(c), 64.(d), 65.(c), 66.(c), 67.(b), 68.(d), 69.(b), 70.(d), 71.(b), 72.(a), 73.(b), 74.(b), 75.(c)

No comments:

Post a Comment