Thursday, 8 October 2015

Food Security

Q.1. The worst affected groups in rural areas facing food insecurity are :
(a)  landless people       (b) traditional artisans (c) beggars                    (d) all the above
Q.2. MSP refers to :
(a)  Minimum Support Price                               (b) Maximum Support Price
(c)  Marginal Support Price                                (d) None of the above
Q.3. Green Revolution in the 1960s was associated with :
(a)  use of HYV seeds                                        (b) tree plantation programme
(c)  fisheries development                                   (d) none of the above
Q.4. Public Distribution System is associated with :
(a)  fair price shops       (b) cooperative stores  (c) super bazars            (d) none of the above
Q.5. Revamped Public Distribution System (RPDS) aimed to provide benefits to :
(a)  cities         (b) remote and backward areas   (c)  self-help groups             (d) cooperative societies
Q.6. White Revolution of the country is associated with :
(a)  sugar                        (b) milk                         (c) paper                        (d) none of the above
Q.7. Annapurna Scheme (APS) meets the food requirements of :
(a)  indigent senior citizens       (b) children        (c)  pregnant ladies             (d) young persons
Q.8. Antyodaya cards are related to
(a)  all poors               (b) poorest of the poor   (c)  persons below poverty line      (d) none of the above
Q.9. Antyodaya Anna Yojana (AAY) and Annapurna Scheme (APS) are linked with :
(a)  public distribution system                            (b) mid-day meal
(c)  special nutrition programme                         (d) none of the above
Q.10. Under the Targeted Public Distribution System (TPDS) foodgrains given per family per month is :
(a)  40 kg                       (b) 35 kg                      (c) 25 kg                       (d) 20 kg
Q.11. In which state 94% ration shops are run by cooperatives
(a)  Andhra Pradesh      (b) Tamil Nadu            (c) Orissa                      (d) Bihar
Q.12. Average consumption of PDS grains per person per month at all India level is :
(a)  1 kg                         (b) 4 kg                        (c) 300 gm                    (d) 500 gm
Q.13. The society which facilitated setting up of grain banks in different regions is :
(a)  Amul (Gujarat) (b)  Academy of Development Science (Maharashtra)
(c)  Mother Dairy (Delhi)                                   (d) None of the above
Ans. (b)
Q.14. Minimum Support Price (MSP) is announced by the government to provide :
(a)  incentives to farmers for raising production
(b)  incentives to traders to earn maximum profit from farmers
(c)  incentives to moneylenders to lend maximum to farmers (d)  none of the above
Q.15. Seasonal hunger occurs in :
(a)  urban areas              (b) rural areas              (c) metro cities             (d) both (a) and (b)
Q.16. Which crop registered the largest increase in production as a result of Green Revolution?
(a)  wheat                       (b) rice                          (c) maize                       (d) none of the above
Q.17. Main purpose of buffer stock scheme is :
(a)  to save food grains from pest attack           (b) to stop price fluctuations
(c)  to meet the crisis of low production           (d) both (b) and (c)
Q.18. Under Antyodaya Anna Yojana (AAY), subsidised rate for wheat is :
(a)  Rs 3/- per kg          (b) Rs 2/- per kg          (c) Rs 4/- per kg          (d) Rs 5/- per kg
Q.19. Food security means :
(a)  availability of food    (b) accessibility of food     (c)  affordability of food       (d) all the above
Q.20. Massive starvation takes place due to :
(a)  rise in the price of essential commodities  (b) decline in production of foodgrains
(c)  drought                                                           (d) both (a) and (b)
Q.21. Chronic hunger refers to :
(a)  low income                                                    (b) inadequate quantity of food
(c)  inadequate quality of food                           (d) all the above
Ans. (d)
Q.22. The most devastating famine occurred in India in 1943 in :                      
(a)  Assam                      (b) Bengal                    (c) Bihar                        (d) Orissa
Ans. (b)
Q.23. In which of the following states do we find the largest number of foodinsecure people?
(a)  Bihar, Jharkhand and Orissa                        (b) Bihar, Jharkhand and Gujarat
(c)  Bihar, Madhya Pradesh and Tamilnadu      (d) Bihar, Chhattisgarh and Karnataka
Q.24. In which state of India, Amul Dairy is situated?                                          
(a)  Rajasthan                 (b) Gujarat                    (c) Karnataka                (d) Bihar
Q.25. Who released a special stamp entitled 'Wheat Revolution' in July 1968?  
(a)  Mahatma Gandhi       (b) Indira Gandhi        (c)  Jawaharlal Nehru       (d) Motilal Nehru
Q.26. The price that is announced before the sowing season is called:                  
(a)  Issue price            (b) Fair price                  (c)  Market price                 (d) Minimum support price
Q.27. To whom the yellow card is issued?                                                                  
(a)  To shop keeper                                              (b) To land lord's
(c)  To government employee                             (d) People below the poverty line
Q.28. Which are the special target groups in Antyodaya Anna Yojana?                
(a)  Poorest of the poor     (b) Poor and non-poor          (c)  Backward class            (d) None of these
Q.29. Food for Work Programme was launched in which of the following years?
(a)  2003                        (b) 2001                        (c) 2004                        (d) 2005
Q.30. Kalahandi is situated in which of the following states?                                  
(a)  Orissa                      (b) Punjab                     (c) Rajasthan                 (d) Bihar
Ans. (a)
Q.31. The Mother Dairy is an important cooperative in                         .                
(a)  Gujarat                    (b) Punjab                     (c) Haryana                   (d) Delhi
Ans. (d)
Q.32. Women and children under the age of five are food insecure population due to :
(a)  Malnutrition            (b) Healthy diet (c)  Fats                           (d) None of the above
Ans. (a)
Q.33. F.C.I. stands for                                                                                                    
(a)  Foreign Co-operation with India                  (b) Food Corporation of India
(c)  Fosilse Corporation of India                        (d) Food Coming to India
Q.34. Which among the following schemes was started in the year 2000 for the indigent senior citizens ?                                                                                                                     (a)  PDS                         (b) NFWP                     (c) SGSY                      (d) APS
Q.35. Name the cooperative that provides milk and vegetables controlled rate decided by the Government of Delhi :                                                                                        
(a)  Amul                       (b) Kendriya Bhandar  (c) Mother Dairy          (d) None of these
Q.36. Which among the following schemes was initiated for the poor in all areas?
(a)  TPDS                       (b) RPDS                      (c) AAY                        (d) All of these
Q.37. Buffer stock is the stock of foodgrains procured by the government through
(a)  IFCI                         (b) FCI                          (c) IDBI                        (d) FICCI
Q.38. In which part of the country, grain banks have been set up by NGO's?    
(a)  Gujarat                    (b) Haryana                  (c) Punjab                     (d) Maharashtra
Q.39. When was the Antyodaya Anna Yojana scheme launched?                            
(a)  In Jan 1999             (b) In May 2000          (c) In Dec 2000            (d) In October 2005
Q.40. Percentage of seasonal as well as chronic hunger in India over the years has
(a)  increased                 (b) decreased                (c) remained constant   (d) None of these
Q.41. The concept of 'entitlements' was introduced by :                                          
(a)  Pranab Mukharjee  (b) Amartya Sen          (c) Manmohan Singh    (d) Sonia Gandhi
Q.42. Which  institution  was  set  up  by  Maharashtra Academy  of  Development  Science  to facilitate a network of NGO's?                                                                            
(a)  Gramin banks         (b) Grain banks (c)  Co-operative banks           (d) Commercial banks
Q.43. Who is the nodal officer at district level?                                                        
(a)  Commissioner        (b) Superintendent of police (c)  District officer      (d) Collector
Q.44. In year 2000 which of the following programmes was launched?                
(a)  APS                         (b) NREGA                  (c) PDS                         (d) PMGY
Q.45. In which of the following years was the food grain stock with the FCI the maximum?
(a)  2001                        (b) 2009                        (c) 2002                        (d) 2000
Q.46. Which are the two places in Orissa where starvation deaths are reported? [2011 (T-2)]
(a)  Kalahandi and Puri                                       (b) Kashipur and Bhubaneshwar
(c)  Kalahandi and Kashipur                               (d) Puri and Bhubaneshwar
Q.47. Which of the following places of Jharkhand witnessed starvation death recently?
(a)  Dhanbad                  (b) Ranchi                    (c) Palamau                   (d) Puri
Q.48. In which year was the Integrated Child Development Service (ICDS) introduced?
(a)  1965                        (b) 1975                        (c) 1985                        (d) 1995
Q.49. NREGA provides :                                                                                                
(a)  200-days of assured work       (b) 100-days of assured work
(c)  No assured work                                           (d) None of the above
Q.50. In which decades was the Rationing System introduced in India?              
(a)  1940s                       (b) 1950s                      (c) 1960s                       (d) 1970s

1.(d), 2.(a), 3.(a), 4.(a), 5.(b), 6.(b), 7.(a), 8.(b), 9.(a), 10.(b), 11.(b), 12.(a), 13. (b), 14.(a), 15.(b), 16.(a), 17.(d), 18.(b), 19.(d), 20.(c), 21.(d), 22.(b), 23.(a), 24.(b), 25.(b), 26.(d), 27.(d), 28.(a), 29.(c), 30.(a), 31.(d), 32.(a), 33.(b), 34.(d), 35.(c), 36.(a), 37.(b), 38.(d), 39.(c), 40.(b), 41.(b), 42.(b), 43.(d), 44.(a), 45.(c), 46.(c), 47., 48.(b), 49.(b), 50.(a)

No comments:

Post a Comment