Thursday, 8 October 2015

Democratic Rights

Q.1. What was the reason given by America for imprisoning people at Guantanamo Bay?
(a) They had been caught spying.
(b) They were planning to kill the US President.
(c) They were planning to set up a Communist government in USA.
(d) America considered them as enemies and linked them to the attack on New York on 11th
September, 2001.
Q.2. Which body exposed to the world that prisoners at Guantanamo Bay were being tortured in ways that violated the US laws?
(a) United Nations                                               (b) International Court of Justice
(c) Amnesty International                                   (d) Supreme Court of USA
Ans. (c)
Q.3. Which of these options is not correct regarding Saudi Arabian political system?
(a) The king selects the executive, legislature and judiciary
(b) Citizens cannot form political parties
(c) There is no freedom of religion                   (d) None of the above
Ans. (d)
Q.4. What is the position of women in Saudi Arabia?
(a) Women are given all the rights                    (b) Women are given equal status with men
(c) Women are subjected to many public restrictions
(d) They are offered high positions
Ans. (c)
Q.5. Of which country was Kosovo a province before its split?
(a) USSR                       (b) Yugoslavia              (c) South Africa            (d) Germany
Ans. (b)
Q.6. What was Milosevic's attitude towards the Albanians?
(a) His government was hostile to the Kosovo Albanians
(b) He wanted to bring equality between Serbs and Albanians
(c) He wanted Serbs to dominate the Albanians
(d) Both (a) and (c)
Ans. (d)
Q.7. How was the massacre of Albanians finally stopped?
(a) The UN ordered for Milosevic's arrest
(b) Several countries intervened to stop the massacre
(c) The Serbs turned against Milosevic
(d) Milosevic reformed himself
Ans. (b)
Q.8. What  was  the  result  of  the  intervention  of  other  countries  to  stop  the  killings  of
Albanians?
(a) Milosevic lost power and was tried for crimes against humanity
(b) The other countries were punished by UNO for interfering in another country
(c) Led to further army action by Milosevic    (d) None of the above
Ans. (a)
Q.9. What is meant by 'rights'?
(a) One's demand to get everything without sharing with others
(b) Claims of a person over other fellow beings, society and the government
(c) Not possessing any freedoms                        (d) None of the above
Ans. (b)
Q.10. Which of these statements about the relationship between democracy and rights is more valid? (a)  (a) Every country that is a democracy gives rights to its citizens
(b) Every country that gives rights to its citizens is a democracy
(c) Giving rights is good, but it is not necessary for a democracy  (d) All the above
Q.11. What can be done in case of infringement of the rights in a democracy?
(a) Citizens are helpless; they cannot do anything
(b) They can approach courts to protect their rights
(c) They can ask their representatives to do the needful
(d) None of the above
Q.12. The government is responsible for providing free and compulsory education to all the children up to the age of :
(a) 16 years                   (b) 12 years                  (c) 18 years                   (d) 14 years
Q.13. Under which Fundamental Right has the Parliament enacted a law giving the Right to
Information to the citizens?
(a) Right to freedom of religion                           (b) Right to freedom of thought and expression
(c) Right to freedom of equality                        (d) Right to constitutional remedies
Q.14. Which of these is/are the new rights guaranteed by the constitution of South Africa for its citizens?
(a) Right to privacy
(b) Right to an environment that is not harmful to the people's health
(c) Right to have access to adequate housing   (d) All the above
Q.15. Which of these is not seen as a standard of human rights by the International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights?
(a) Right to social security and insurance         (b) Right to health
(c) Right to accumulate wealth                          (d) Right to adequate standard of living
Q.16. The right to seek the enforcement of all Fundamental Rights is called :
(a) Right against Exploitation                             (b) Right to Freedom
(c) Right to Constitutional Remedies                 (d) Cultural and Educational Rights
Q.17. If our Fundamental Rights are violated, where can we seek the remedy?
(a) Supreme Court or High Courts                    (b) Parliament
(c) Election Commission                                     (d) Council of Ministers
Q.18. What did Dr. Ambedkar refer to the 'Right to Constitutional Remedies' as?
(a) The brain of our Constitution                       (b) The heart and soul of our Constitution
(c) The heart of our Constitution                       (d) The soul of our Constitution
Q.19. What is meant by the term 'writ'?
(a) Written laws
(b) A formal document containing an order of the court to the government
(c) Basic features of the Constitution                (d) None of the above
Q.20. Which of the following is not an instance of an exercise of a Fundamental Right?
(a) Workers from Bihar go to Punjab to work on the farms
(b) Parents' property is inherited by their children
(c) Christian mission sets up a chain of missionary schools
(d) Religion is not taken into consideration during admission in schools
Q.21. When was the NHRC set up?                                                                              
(a) 1998                         (b) 1996                        (c) 1993                        (d) 2001
Q.22. How many Fundamental Rights does the Indian constitution provide?
(a) 7                               (b) 6                              (c) 5                              (d) 8
Q.23. Which of the following terms is correct for the feature of the Indian constitution stating that no person is above the law?
(a) State of law             (b) Application of law          (c) Rule of law            (d) Governance by law
Q.24. What does 'Right to Equality' say about the public jobs?
(a) Jobs will be provided to all by the government
(b) Jobs will be reserved for the more meritorious students
(c) All citizens will be provided with equal opportunity in matters of employment
(d) None of the above
Q.25. What does the Constitution say about the practice of untouchability?
(a) It stands abolished                                                         (b) Its practice in any form is punishable by law
(c) Since it is an age-old custom, it should be respected  (d) Both (a) and (b)
Q.26. Which of these is false regarding the Freedom of Speech and Expression?
(a) Everyone has a right to think differently               (b) One may disagree with a policy of the government
(c) One can use it to incite people against the government    (d) One is free to criticise the government
Q.27. Which of these rights is/are provided to a person arrested by the government or police?
(a) To be informed of the reasons of his arrest
(b) To be produced before a magistrate within 24 hrs of his arrest
(c) To engage a lawyer for his defence             (d) All the above
Q.28. One of the forms of exploitation as mentioned in the constitution is 'traffic'. What does it mean?
(a) Transport system                                            (b) Buying and selling of human beings
(c) Buying and selling of goods                         (d) None of the above
Q.29. What is meant by 'begar'?
(a) Practice of begging (b) Practice of forcing workers to work without any wages
(c) Practice of encouraging workers to work at normal wages (d) Both (b) and (c)
Q.30. Laws have been made to prohibit childern from working in which of these industries?
(a) Beedi making                                                 (b) Fire crackers and matches
(c) Printing and dyeing                                       (d) All the above
Q.31. Which of the following freedom is not available to an Indian citizen?    
(a) Freedom to start a movement ot change the government       (b) Freedom to oppose the government
(c) Freedom to participate in armed revolution                          (d) None of these
Q.32. Which among the following cannot be challenged in a court?                    
(a) Directive principles of state policy              (b) Fundamental Rights
(c) Freedom to choose any profession or busines   (d) Right to move freely to any part of the country.
Q.33. Cultural and Educational Rights are safeguarded mainly for :                  
(a) Women                     (b) minorities                (c) children                   (d) Men
Q.34. Which of the following is not a Fundamental Right?                                  
(a) Right to Freedom    (b) Right to Vote          (c) Right to Equality    (d) None of these
Q.35. Which of the following rights is not available under the fundamental rights?
(a) Right to Equality                                           (b) Right to Freedom
(b) Right to protect one's culture                       (d) Right to property.
Q.36. India is a secular state. What does the word 'secular' mean?                      
(a) The state gives protection to the Hindu religion
(b) The state allows only the majority to propagate their religion
(c) The state has no religion of its own            (d) None of the above.
Q.37. Which one of the following fundamental rights is called the heart and soul of Indian constitution?
 (a) Right to equality                                            (b) Right to constitutional remedies
(c) Right to freedom                                           (d) Right to freedom of religion
Q.38. Civil Rights are given to the individual by:                                                    
(a) Nature                      (b) God                         (c) The State                 (d) The people
Q.39. The Indian Constitution prescribes Fundamental Rights in :                          [
(a) part III                      (b) part VII                   (c) part V                      (d) part IV
Q.40. Which one of the following rights is available to the citizens of India and not to the citizens of Saudi Arabia?                                                                                      
(a) The country is ruled by a hereditary king (b) Citizens cannot form political parties
(c) Women are subjected to many public restrictions (d) Citizens enjoy the freedom of religion
Q.41. Who called the right to constitutional remedies as the heart and soul of the constitution?
(a) J.L. Nehru            (b) B. R. Ambedkar (c) Mahatma Gandhi               (d) Rajendra Prasad
Q.42. The National Human Right Commission is an independent commission, set up by the law in the year :                                                                                                              (a) 1993                         (b) 1995                        (c) 1999                        (d) 2001
Q.43. Which of the following Fundamental Rights prohibits traffic in human beings?
(a) Right against exploitation                             (b) Right to equality
(c) Right to freedom of religion                         (d) Right to freedom
Q.44. Which of these is not a freedom available under the 'Right to Freedom' in India?
(a) Freedom of speech and expression (b) Freedom to incite people to rebel against the government
(c) Freedom to assemble in a peaceful manner (d) Freedom to form associations and unions
Q.45. Which among the following is correct regarding PIL?                                  
(a) Public Interest Legislature                            (b) Public Interest Litigation
(c) Public Information Litigation                        (d) Public Information Legislature
Q.46. Which one of the following is not true regarding the Fundamental Rights?
(a) Men and women government employees get the same salary. (b) Christian missionaries set up a chain of missionary schools
(c) Workers from Uttar Pradesh go to Punjab to work on the farms. (d) Parents property is inherited by the children.
Q.47. Which of the following freedoms is not available to an Indian citizen?      
(a) Freedom to criticise the government            (b) Freedom to participate in armed rebellion
(c) Freedom to reside in any part of the country (d) All the above
Q.48. Which of these is not allowed under the Culture and Educational Right in India?
(a) Every cultural group has the right to protect its language and culture.
(b) Admissions  can  be  denied  on  the  basis  of  religion  and  culture  in  government  aided educational organisations set up by cultural groups.
(c) All minority groups have the right to establish educational institutions of their choice.
(d) None of these
Q.49. Which one of the following is not a Political Right?                                      
(a) Right to contest election                               (b) Right to vote
(c) Right to seek any political office                 (d) Right to freedom
Q.50. Which of the following practices is against the secular philosophy of the country?
(a) To propagate one's religion                          (b) To change one's religion
(c) To offer religious instruction in government schools   (d) To practice a religion of choice
Q.51. If anyone violates our Fundamental Rights we can directly approach the :
(a) Prime Minister         (b) Supreme Court       (c) President                  (d) Vice President
Q.52. Which fundamental rights ensures the ban on bonded labour?                    
(a) Right against exploitation                             (b) Right to freedom
(c) Right to constitutional remedies                   (d) Right to equality
Q.53. Which of the following was not relevant to the prisoners of Guantanamo Bay?
(a) The governments of their countries were not informed of their arrests
(b) Families and UN representatives were allowed to meet them
(c) There was no proper trial before a magistrate
(d) They were kept in prison even after they were officially declared 'not guilty'
Q.54. Which of the following freedoms is available to an Indian citizen?
(a) Freedom to criticise the government
(b) Freedom to participate in armed revolution
(c) Freedom to start a movement to change the government
(d) Freedom to oppose the central values of the constitution
Q.55. Which of the following rights is available under the Indian Constitution?
(a) Right to work                                                 (b) Right to adequate livelihood
(c) Right to protect one's culture                         (d) Right to privacy
1. (d), 2.(c), 3.(d), 4.(c), 5.(b), 6.(d), 7.(b), 8.(a), 9.(b), 10.(b), 11.(b), 12.(d), 13.(b), 14.(d), 15.(c), 16.(c), 17.(a), 18.(b), 19.(b), 20.(b), 21.(c), 22.(b), 23.(c), 24.(c), 25.(d), 26.(d), 27.(d), 28.(b), 29.(b), 30.(d), 31.(c), 32.(b), 33.(b), 34.(b), 35.(d), 36.(c), 37.(b), 38.(c), 39.(a), 40.(d), 41.(b), 42.(a), 43.(a), 44.(b), 45.(b), 46.(d), 47.(b), 48.(b), 49.(d), 50.(c), 51.(b), 52.(a), 53.(b), 54.(a), 55.(c)

No comments:

Post a Comment