Thursday, 15 October 2015

Manufacturing Industries

Q.1. The economic strength of a country is measured by the development of which of the following?
(a)  Agriculture   (b)  Infrastructural facilities (c)  Manufacturing industries (d)  Export trade
Q.2. How  can  industrialisation  assist  in bringing in foreign exchange?
(a)  Modernisation of agriculture
(b)  Removing dependence on agriculture by providing alternative employment
(c)  Export of manufactured goods                               (d)  Import of manufactured goods
Q.3. Which  of  the  following  developments usually follows industrial activity?
(a)  Agriculture              (b) Urbanisation                (c)  Electrification         (d) Mining
Q.4. In  which  of  the  following  groups  of cities were most of the manufacturing units  located  in  the  pre-independence period?
(a)  Delhi, Kanpur, Moradabad                                (b)  Bangalore - Hyderabad
(c)  Mumbai, Kolkata, Chennai                                  (d)  Chandigarh, Ludhiana, Amritsar.
Q.5. Many industries tend to come together to make use of the advantages offered by the urban centres known as agglomeration economies. Which of the following are the main advantages provided by cities to industries?
(a)  Market and services                                              (b)  Agricultural products and minerals
(c)  Power supply                                                       (d)  Suitable climate and services
Q.6. Which of the following is not a factor of production?
(a)  Land                  (b)  Raw materials                     (c)  Capital               (d)  Enterprise
Q.7. Which of the following industries is in private sector?
(a)  Dabur                      (b) BHEL                        (c)  SAIL                        (d) HINDALCO
Q.8. Oil  India  Limited  (OIL)  belongs  to which of the following types of industries?
(a)  Public sector           (b)  Private sector               (c)  Joint sector           (d)  Cooperative sector
Q.9. Which  of  the  following  industries belongs to the category of heavy industries?
(a)  Watches             (b)  Shipbuilding                       (c)  Electric bulbs    (d)  Knitting needles
Q.10. Which  of  the  following  techniques  of cotton textile production came into use after the 18th century?
(a)  Powerlooms           (b)  Hand-spinning                 (c)  Handloom weaving        (d)  Zari embroidery
Q.11. When   and   where   was   the   first successful textile mill established in India?
(a)  In Ahmedabad in 1858    (b)  In Chennai in 1954 (c)  In Kolkata in 1816 (d)  In Mumbai in 1854
Q.12. Sixty   percent   of   sugar   mills   are concentrated in which of the following states?
(a)  Punjab and Haryana                                               (b)  Maharashtra and Gujarat
(c)  Uttar Pradesh and Bihar                                          (d)  West Bengal and Orissa
Q.13. O n  t h e  b a s i s  o f  character  of  raw material and finished product, iron and steel industry   belongs to which category?
(a)  Heavy industry (b)  Medium industry (c)  Light industry   (d)  Perishable goods industry
Q.14. Which  of  the  following  public  sector steel plants of India is located near a port?
(a)  Durgapur           (b)  Vijaynagar                  (c)  Bhadravati        (d)  Vishakhapatnam
Q.15. Which of the following is the effect of liberalisation and   foreign   direct investment on iron and steel industry of India?
(a)  Lower productivity of labour                               (b)  High costs and limited availability of coking coal
(c)  Irregular supply of energy                                  (d)  Boost to the industry
Q.16. Which  of  the  following  is  not  an inorganic chemical?
(a)  Sulphuric acid (b) Petrochemicals (c)  Nitric acid     (d)  Alkalies
Q.17. Which  of  the  following  inorganic chemicals is used for the making of glass, soaps, detergents and paper?
(a)  Soda ash            (b)  Sulphuric acid           (c)  Nitric acid         (d)  Alkalies
Ans. (a)
Q.18. Which of the following industries is the largest consumer of chemicals?
(a) Fertilisers (b) Textiles      (c) Chemicals (d) Paper
Q.19. Which of the following led to expansion of the fertiliser industry?
(a)  Liberalisation  and  foreign  direct investment          (b)  MNCs (multinational corporations)
(c)  The Green Revolution                                            (d)  All the above
Q.20. When and where was the first cement plant set up in India?
(a)  Chennai in 1904 (b)  Porbandar in 1924 (c)  Dalmianagar in 1937 (d)  Kottayam in 1967
Q.21. Which of the following cities is one of the centres around which automobile industry is located?
(a)  Gurgaon                   (b) Jaipur                 (c)  Itanagar                   (d) Ahmedabad
Q.22. Which  of  the following  cities  is  the electronic capital of India?
(a)  Delhi (b) Mumbai (c)  Bengaluru (d) Hyderabad
Q.23. Which of the following is an electronics industry?
(a)  HMT, Bengaluru     (b)  TISCO, Jamshedpur (c)  BHEL, Hyderabad (d)  BALCO, Korba
Q.24. Which  of  the  following  industries  has been a major foreign exchange earner in the last few years?
(a) Electronics Industry (b)Information Technology Industry
(c) Engineering Industry          (d)  Tourism Industry
Q.25. Which  of  the  following  is  a  negative effect of industrialisation?
(a)  Economic growth     (b)  Pollution        (c)  Foreign exchange earnings       (d)  Rapid urbanisation
Q.26. The economic strength of the country is measured  by which  of  the  following developments ?
(a)  The  development of  the manufacturing industries.    (b)  The development of the literacy ratio.
(c)  The development of the health status.                   (d)  The development  of  the  population
Q.27. What is  the correct  meaning  of agglomeration economies?
(a)  Many industries  set  up  in  rural  centres
(b)  Industries are basically agro-based.
(c)  Many industries tend to come  together to make use  of  the  advantages  offered  by  the  urban centres
(d)  Industries set up produce raw material for secondary sector.
Q.28. Which one of the following is not true regarding the Iron and Steel industry in India?    
(a)  India is the largest producer of sponge iron.
(b) Most   of   the   public   sector undertakings market their steel through the Steel Authority of India.
(c)  Chhotanagpur Plateau region has the maximum concentration of iron and steel industries.
(d)  As a leading iron and steel producing country, India does not need to import steel from other countries.
Q.29. Which one of the following industries, due to its seasonal nature, is ideally suited to the cooperative sector ?
(a) Sugar industry (b) Textile industry (c) Automobile (d) Cotton textile
Q.30. Which one of the following air services provides services to Oil and Natural Gas Commission in its off-shore operations ?                        
(a)  Indian Airlines       (b)  Air India                     (c)  Pawanhans Helicopters LTD (d)  Alliance
Q.31. Regular  supply  of  electricity  and  an assured  source  of  raw  material  at minimum  cost  are  the  two  prime factors for the location of which one of the following industries :  
(a)  Iron and Steel           (b) Automobile (c)  Aluminium smelting (d) Electronics
Q.32. Where was the first Cement Plant set up in India ?                      
 (a)  Mumbai                   (b) Kolkata               (c)  Chennai                   (d) Delhi
Q.33. Manufacturing  Industries  are  placed in :                                    
(a)  Primary sector         (b)  Secondary sector   (c)  Tertiary sector        (d)  Service sector
Q.34. The  first  successful  textile  mill  was established in :                  
(a)  Delhi                        (b)  Vishakhapattnam      (c)  Chennai            (d)  Mumbai (Bombay)

Q.35. Textile industry is an example of:
(a)  Agro based industry (b) Cooperative sector industry
(c) Mineral based industry (d) Marine based industry
Q.36. Which one of the following is not true regarding  the  National  Jute  Policy  of  2005 ?                                  
(a)  Creating awareness about the use of biodegradable materials
(b)  Ensuring  good  prices  to  the  jute farmers
(c)  Increasing productivity                                             (d)  Improving quality of Jute
Q.37. Which one of the following factors has once again opened the opportunity for jute product?                       (a)  Increasing  concern  for  the  use  of  biodegradable materials       (b)  Increasing productivity
(c)  Enhancing the yield per hectare                                                     (d)  Improving quality
Q.38. Which one of the following steel plants is located in Chhattisgarh ?
(a)  Bokaro                     (b) Durgapur           (c)  Bhilai                       (d) Rourkela
Q.39. Most of the sugar industries are ideally suited to :                            
(a)  Private sector          (b) Joint sector (c)  Cooperative sector  (d) Public sector
Q.40. Which  one  of  the  following  agencies, market steel for the public sector plants ?
(a)  HAIL                       (b) SAIL (c)  TATA STEEL          (d) MNCC
Q.41. Which of the following group of factors is a prime group for the location of aluminium smelting plant? (a)  Capital and Market                                 (b)  Raw material and Electricity
(c)  Labour and Raw material                       (d)  Capital and Transport
Q.42. Small  scale  and  large  scale  industries are classified on which basis?
(a)  Capital investment        (b)  Ownership         (c)  Main role        (d)  Source of raw materials
Q.43. Which  one  of  the  following  factors  is considered as the most prominent one in industrial location in a region ?
(a)  Availability of raw materials         (b)  Market          (c)  Cheap Labour        (d)  None of these
Q.44. Which  one  of  the  following  cities  is known as electronic capital of India ?
(a)  Srinagar                   (b) Noida         (c)  Bengaluru                (d) Pune
Q.45. Which one of the following groups of states have the largest number of cotton textile centres ?                  (a)  Gujarat and Maharashtra                        (b)  Karnataka and Tamil Nadu
(c)  Maharashtra and Madhya Pradesh        (d)  Uttar Pradesh and Gujarat
Q.46. Which  one  of  the  following  countries has the largest installed capacity of spindles in the world ?      (a)  India                        (b) China               (c)  USA                         (d) Britain
Q.47. The  National  Jute  Policy  with  an objective to improve the production for the Indian farmers was formulated in the year :                            
(a)  2000                        (b) 2005               (c)  2001                        (d) 1999

1.(c), 2.(c), 3.(b), 4.(c), 5.(a), 6.(b), 7.(a), 8.(c), 9.(b), 10.(a), 11.(d), 12.(c), 13.(a),14.(d), 15.(d),16.(b)
17.(a), 18.(c), 19.(c), 20.(a), 21.(a), 22.(c), 23.(c), 24.(b), 25.(b), 26.(a), 27.(c), 28.(d), 29.(a), 30.(c), 31.(c), 32.(c), 33.(b), 34.(d), 35.(a), 36.(a), 37.(a), 38.(c), 39.(c), 40.(b), 41.(b), 42.(a), 43.(a), 44.(c)
45.(a), 46.(b), 47.(b)

3 comments:

  1. Yes I know about this mall is very good style in chennai. Last time Aluminium Scaffolding with toy machine is great looking.

    ReplyDelete
  2. Great Opportunity for my business modular kitchen In Chennai & Modular Kitchen in Chennai. I need support to approval the comment some people view our business.

    ReplyDelete
  3. Thank you for sharing question answering blog. I am waiting for your next post. If you want more information please gothrough our link:
    Drag Chain Conveyor Manufacturer in Mumbai

    ReplyDelete